Oldalak

2012. június 12., kedd

Frissítő eperkrémleves - a bizonyos sós-karamellás süti módjára


Vége lett a Gourmet Fesztiválnak, és már kifejezetten hiányzik a pörgés, a szendvicskészítés és süti sütés – abból is erre mertem következtetni, hogy ebédre ezt a levest készítettem, ami nem más, mint a fesztiválos süti krémleves változata!

gasztroblog, Hideg eperkrémleves sós-karamellás, mandulás habcsóklappal, recept

Hideg eperkrémleves sós-karamellás, mandulás habcsóklappal

Hozzávalók:
Eperkrémleveshez:

-          400 g eper
-          2,5 dl tej
-          1 dl tejszín
-          2 evőkanál méz
-          1 rúd vanília kikapargatott magjai

Mandulás habcsóklapokhoz:

-          2 tojás fehérje
-          csipet só
-          70 g pirított darált mandula
-          7,5 dkg cukor

Sós-karamellhez:

-          10 dkg vaj
-          20 dkg cukor
-          1/3 teáskanál só
-          3 evőkanál tej

Díszítéshez:

-          tejszín
-          méz

Elkészítés:
  1. A leves hozzávalóit összeturmixoljuk a tejszín kivételével, amit külön habbá verünk, és úgy forgatjuk bele.
  2. A mandulahabhoz a tojásfehérjéket felverjük egy csipet sóval, majd fokozatosan hozzáverjük a cukrot is. A végén fakanállal óvatosan beleforgatjuk a mandulát. Sütőpapírral bélelt tepsire halmokat rakunk rá, majd lappá nyomjuk őket. Alacsony hőfokon sütőben inkább szárítjuk, mint sütjük.
  3. A sós-karamellhez a vajat, a sót és a cukrot lábasban karamellizáljuk, majd a tejjel elkeverjük.
  4. A sós-karamellt rácsorgatjuk a kisült mandulalapokra és az eperlevessel tálaljuk. Tejszínnel és mézzel díszítjük.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, teljesen más mint az eddig megszokott gyümölcslevesek, feldobja ez a süti is!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett, akárcsak a süti-változat:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm! Tök aranyosak vagytok!

    VálaszTörlés