Oldalak

2012. június 5., kedd

Hortobágyi húsos palacsinta salátásítva – Szega verseny


Tévedtem, amikor tegnap azt mondtam, nem lesz több Szegás recept. Mégis lett! De ne izguljatok, ma éjfélkor véget ér ez az egész hóbelebanc!
Egyébként a hortobágyi salátának szokásos módon született:
papa (férjem): - de ennék egy jó kis pörköltet!
mama (én): - nem akarsz inkább salátát?
Csani (kisfiúnk): - …PALACSINT!
 
Hortobágyi húsos palacsinta salátásítva, receptHortobágyi húsos palacsinta salátásítva, recept

Hortobágyi húsos palacsinta salátásítva

Hozzávalók:
Palacsintához:

-          150 g liszt
-          csipet só
-          1 kávéskanál cukor
-          1 tojás
-          3 dl tej
-          1 dl olaj
-          Szódavíz
-          12 szál metélőhagyma

Töltelékhez:

-          1 csirkemell
-          olívaolaj
-          Só, SZEGA FEKETE BORS EGÉSZ frissen őrölve
-          2 teáskanál édes pirospaprika
-          1 teáskanál csípős pirospaprika
-          4 lilahagyma
-          2 db sárga kaliforniai paprika
-          12 szem aszalt paradicsom feldarabolva
-          Sóban eltett citrombefőtt

Öntethez:

-          2 dl natúr joghurt (tejföl helyett)
-          1 evőkanál CITROMOS EXTRASZŰZ OLÍVAOLAJ
-          1 csokor petrezselyem
-          Só, SZEGA FEKETE BORS EGÉSZ frissen őrölve

Díszítéshez:

-          PAPRIKÁS BALZSAMECETKRÉM

Elkészítés:

  1. A palacsintához a száraz hozzávalókat elkeverjük. Majd a nedves hozzávalókkal csomómentesre dolgozzuk. A metélőhagymát ne keverjük bele! ½-1 órára hűtőbe tesszük.
  2. A csirkemellet apró darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és egy kevés olívaolajon aranybarnára sütjük (vigyázzunk, hogy ne száradjon ki). Csak az utolsó pillanatokban dobjuk rá a pirospaprikát, nehogy megégjen.
  3. A lilahagymát felkarikázzuk, és kevés olívaolajon félig megsütjük, hogy belseje még ropogjon (így majd jó kontraszt lesz a puha palacsinta és a ropogós zöldség közt), a paprikával is így járunk el.
  4. Az öntet hozzávalóit elkeverjük.
  5. A tésztát a hűtőből kivéve kevés szódavízzel hígítjuk, majd palacsintasütőben kisütjük. Beletöltjük a csirkét, zöldségeket és ízlés szerint a sóban eltett citrombefőtt húsából. Batyut formálunk belőle, és metélőhagymával összekötjük. 
  6. Joghurtos öntettel és paprikás balzsamecetkrémmel tálaljuk.
  7. Így már kész is van, de aki tovább szeretné fokozni az élvezeteket, még így ahogy van kisütheti, és akkor megfordul a kontraszt: ropogós lesz a palacsintabatyu, és puhára párolódnak a zöldségek!
Hortobágyi húsos palacsinta salátásítva, recept

2 megjegyzés: