Oldalak

2012. december 19., szerda

Birsalmás-tokajis-kacsás pite



Annyi ötletem lett volna a Karácsonyra. Sajnos már nem hiszem, hogy lesz idő mind megvalósítani. De legalább itt az egyik! Mi imádjuk a kacsát. Karácsonykor mindig pisztráng vagy kacsa dilemma van. Én sokszor a pisztráng mellett voksolok, mert a sok süti mellett legalább nem tömít el minket a sok zsír is. Félreértés ne essék, azért nagyon szeretem a zsíros kenyeret, a zsírral készült pogácsát, a zsíros… Ez a verzió tud mindent! Kacsa is, meg viszonylag könnyű is, mivel a kacsát először lassú tűzön készre pároljuk (ezt akár előző nap is el lehet készíteni), ez után leszedjük a felesleges zsírt, majd tésztával beborítva közvetlenül a tálalás előtt készre sütjük. Így a kacsa nem szárad ki a tésztaréteg alatt, a tészta pedig ropogós lesz. Még külön köret se kell hozzá, hisz ott a vaníliás, boros birsalma. Nagyon Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

Birsalmás-tokajis-kacsás pite


Birsalmás-tokajis-kacsás pite

Hozzávalók:

Birsalmás kacsához:

-          5 mogyoróhagyma
-          5 kacsacomb
-          1 rúd fahéj
-          1 rúd vanília
-          5 dl tokaji aszú
-          5 db birsalma
-          Só, bors

Tésztához:

-          250 g liszt
-          1/2 teáskanál só
-          1 nagy tojás
-          50 g vaj (olvasztott)
-          50 g kacsazsír (ami a kacsánkból kisül)
-          50 ml hideg víz
-          Tetejére: 1 tojássárgája


Elkészítés:

  1. A birsalmás kacsához a kacsacombokat elfelezzük alsó és felső combra. Sózzuk, borsozzuk. Majd mindkét oldalukat egy evőkanál olívaolajon 1-1 perc alatt ropogósra pirítjuk (bőrös oldalukkal kezdjük, hogy a zsír elkezdjen kiolvadni). Több részletben csináljuk, hogy mindig csak annyi comb legyen a fazekunkban, amennyi még sül, és nem fő.
  2. Ha az összes comb kész van a megmaradt zsiradékot kiöntjük egy bödönbe (jó lesz kenyérre kenve) egy evőkanálnyi kivételével. Ezen megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd beletesszük a kacsacombokat, a fahéjat, a vanília kikapargatott magjait, vanília rudat, a felkockázott birsalmákat és felöntjük a tokaji aszúval. Alacsony lángon 3 órát főzzük fedő alatt. Tetejéről leszedjük a zsírt (könnyebb ha lehűtjük), és ezt is hozzáöntjük a kenyérre kenendő bödönünkbe.
  3. A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval. Majd az összes többi hozzávalóval tésztát gyúrunk belőle. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Itt azért szükséges ilyen sok idő, mert a zsiradéknak teljesen le kell hűlnie. Akkorára nyújtjuk, hogy a piteformánkat be tudjuk vele borítani.
  4. A combokat és a birsalma kockákat a formába helyezzük, hogy a lábak felfele álljanak, és megpróbáljuk ügyesen átszúrni rajtuk a tésztát. Lekenjük egy tojássárgájával. 170°C-os légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük..

    A tészta Gordon Ramsay: Baráti lakomák c. könyve alapján készült.

4 megjegyzés:

  1. Ezt ki kell próbálnom, mindent imádok a hozzávalóiból és pont most készülök birsalmás recepteket megvalósítani!:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jópofa, ilyen kacsasültről még nem is hallottam :-) Boldog Karácsonyt Nektek is! :-)

    VálaszTörlés